Bekkenøvelser

Bekkenøvelser

Menn som gjennomgår operasjon for prostatakreft, opplever ofte urininkontinens. Forskning har vist at bekkenøvelser før og etter kirurgi kan forbedre kontrollen av bekkenbunnen, og dermed redusere urininkontinens. Trening kan også ha en positiv effekt på muligheten for ereksjon, noe som også kan påvirkes negativt av behandling for prostatakreft.

I tillegg er det viktig å trekke bekkenmusklene sammen når man utfører aktiviteter som påvirker bekkenbunnen. Eksempler er når du står opp fra en stol, løfter noe tungt, når du hoster eller nyser. Vi anbefaler at du kontakter en fysioterapeut eller en uroterapeut for undersøkelse og råd før du begynner å utføre øvelser for bekkenbunnen. Hvis du trener på egenhånd, anbefales følgende øvelser:

Legg deg ned på ryggen med beina bøyd og føttene mot gulvet. Trekk bekkenmusklene sammen som om du prøver å ikke slippe ut luft.

Sammentrekningen bør være lett eller ca. ¼ av din maksimale kraft. Hold konsentrasjonen i noen sekunder, og slapp deretter av i musklene. Gjenta sammentrekningen etter noen få sekunders intervall. Øvelsen gjentas 20 ganger.

Legg deg ned på ryggen med beina bøyd og føttene mot gulvet. Stram bekkenmuskulaturen med full kraft og hold sammentrekningen i 5 sekunder, etterfulgt av 10 sekunders intervall. Gjenta øvelsen 10 ganger eller til bekkenmusklene er utmattet.

Det er viktig å slappe helt av i musklene under intervaller. Du vet at musklene er utmattet når det er vanskelig å skille aktiv sammentrekning av musklene og pausene mellom.

Gjør øvelsene morgen og kveld, helst hver dag eller minst tre ganger i ukena. Når du begynner å trene, gjør øvelsene liggende. Når du blir mer vant, kan du gjøre øvelsene både å liggende, sittende og stående.

Øvelser å gjøre hjemme

Her finner du treningsfilmer med øvelser som du kan gjøre hjemme uten tilgang til treningsapparater.

Filmer for treningslokale

Øvelsene som vises i filmene i denne delen er laget for å bli gjort i et treningsrom eller et annet sted der du har tilgang til...